Ether: 105.7 FM / Kabel: 92.9 FMNu op LocalFM:
Home » Nieuws » Huisvestingcontroles ondersteunen arbeidsmigranten

Huisvestingcontroles ondersteunen arbeidsmigranten

Binnen de gemeente Etten-Leur hebben huisvestingcontroles plaatsgevonden. De controles zijn uitgevoerd in samenwerking met (vreemdelingen) politie, Belastingdienst, UWV, en Inspectie SZW. Tijdens de integrale controles stonden voor de gemeente de kwaliteit en de brandveiligheid van de huisvesting centraal. Daarnaast richtte de controle zich op het opsporen van diverse vormen van fraudezaken, zoals uitkeringsfraude, belastingfraude, onterechte AOW-opbouw en arbeidsmarktfraude. Voor de politie ging het tijdens de controle vooral om toezicht op de identiteitspapieren en de verblijfstitel.

Vier panden bezocht

De controleurs van de gemeente, politie en van de VNG hebben vier locaties bezocht. Drie van de vier gecontroleerde locaties beschikken niet over een vergunning voor het huisvesten van personen. Daarvoor zal een aanvraag moeten worden ingediend door de eigenaar. Bij deze drie zijn teveel slaapplaatsen (7 ipv maximaal 6) geconstateerd. Bij één locatie verbleven ook daadwerkelijk zeven personen. Het aantal slaapplaatsen moet teruggebracht worden. Op een andere locatie is in onze ogen sprake van een ongewenste situatie. Hier woont een vrouw met haar twee kinderen in een kleine kamer in een bovenwoning. Zij is zwanger van haar derde kind. Zij woont hier al een paar jaar, maar de omstandigheden zijn in onze ogen niet goed voor haar kinderen. Zij delen alle gezamenlijke ruimten met haar medebewoners in het pand. De gemeente gaat in gesprek met de pandeigenaar en zal bezien welke mogelijkheden zij hebben om haar elders te huisvesten.

 

Zorgverlening voor hen die het nodig hebben

De gemeente is blij dat er geen brandgevaarlijke situaties zijn aangetroffen. Naast de handhaving kwam ook zorgverlening naar boven. Wethouder Dujardin: “Met deze acties controleren we de situaties waarin arbeidsmigranten werken en wonen. Gisteravond zag ik goed onder welke omstandigheden mensen leven. Naast de veiligheid en wetgeving trek ik mij de menselijke kant aan. We zetten ons graag in om deze situaties te verbeteren.” De Landelijke Stuurgroep Interventieteams heeft als strategisch thema “huisvesting van arbeidsmigranten” vastgesteld. Op basis daarvan hebben diverse partijen in West-Brabant besloten tot het gemeenschappelijk project. De gemeente Etten-leur is zeer tevreden over de samenwerking.

Samenwerking gemeenten en partners

De gezamenlijke acties zijn onderdeel van een project dat in West-Brabant in 2017 wordt uitgevoerd. De coördinatie ligt bij het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van VNG. In 8 gemeenten vinden er van maart tot en met december om de week een gerichte controle plaats. Door de samenwerking is het mogelijk om eventuele problematiek integraal te beoordelen. Daarnaast kan het ook dienen bij de keuze van een controlelocatie.

Brandveiligheid punt van aandacht

De gemeenten vinden vooral de (brand)veiligheid voor de bewoners zeer belangrijk.

Nog te vaak wordt er vastgesteld dat arbeidsmigranten slapen en verblijven op locaties waar de risico’s voor hen erg groot zijn. Vaak zelfs zonder dat ze daar zelf erg in hebben. Soms gaat het daarbij om brandonveilige constructies maar soms ook over overbevolking: te veel mensen in een te kleine woonruimte. Dit kan bij brand weer tot extra grote problemen leiden.

Bekijk ook

Lodewijkstichting schenkt Beleef TV aan Het Anbarg

Interactieve digitale spellen, spreekwoorden, muziek en foto’s die het verleden doen herleven; slecht een greep …

Bij het gebruik van deze website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken. Meer info

Op de website van LocalFM worden cookies gebruikt, om u de beste surf ervaringen te bieden. Wij meten onze statistieken onder andere door middel van Google Analytics. Als u doorgaat met het gebruiken van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Vragen? Neem dan contact op met webmaster@localfm.nl

Sluiten