Ether: 105.7 FM / Kabel: 92.9 FMNu op LocalFM:
Home » Nieuws » Za 5/8 10-17:00 Boerendag Rijsbergen

Za 5/8 10-17:00 Boerendag Rijsbergen

Zaterdag 5 augustus 2017 vindt in het Brabantse Rijsbergen (ten zuiden van Breda) voor de 41ste  keer de Boerendag plaats. Het plattelandsleven van vroeger in de Brabantse dorpen en op de boerderij wordt dan levensecht door de folkloregroep in beeld gebracht.   Ruim 450 vrijwilligers werken mee aan de Boerendag, en jaarlijks komen er ruim 10.000 bezoekers. De Boerendag is een fijn en goedkoop dagje uit voor het hele gezin: een educatief uitje vanwege het cultureel-historisch en agrarisch karakter.

 

  • De entree is € 3,- (per persoon)
  • Parkeren: 2 euro per auto
  • Defilé van oldtimer tractoren
  • Nostalgische optocht met zware trekpaarden in de ochtend (ca. 11.00 uur) richting dorp; rond verzorgingshuis Rijserf  (Gommersstraat).
  • Publiek zal op allerlei momenten gevraagd worden actief met het programma mee te doen!
  • Open dag in het Boerendagmuseum “de Karkooi”
  • Boeldag, d.w.z. verkoopdag van diverse materialen in “de Karkooi”.

 

Tijdens de Boerendag  worden vele facetten van het plattelandsleven, het wonen en werken  alsmede de vrijetijdsbesteding van vroeger in beeld gebracht. Dit gebeurt met veel amusement er omheen.  Kinderen kunnen zich de hele dag vermaken;  er is een klein-dieren-knuffel tafel, diverse kermisattracties, een zandbak, en leuke interactieve theatervoorstellingen. Een kermiskaartje kost € 3,00 voor een hele dag onbeperkt spelen.

Centraal in 2017 is het thema “Voor een appel en een ei”. De folkloregroep, bestaande uit ca. 40 personen, zal dit thema in beeld brengen. Zij gaan de grond bewerken, zaaien, maaien en oogsten. Daarnaast moet het werk van alledag op de boerderij gewoon doorgaan (koken, wassen, eten, werken en feesten). De dorsploeg  “de vlegeldorsers” demonstreren gedurende de hele dag hoe men vroeger ploegde, maaide en de dorsvlegel hanteerden. Tevens geven zij inzicht hoe  het boerenbedrijf in de naoorlogse jaren langzaam maar zeker mechaniseerde.

De grote historische optocht  trekt in de ochtend  om ca. 11.00 uur vanaf het evenemententerrein richting Rijserf; en is van de hoogtepunten van de dag.

Kortom allemaal onderdelen van het programma waarin te zien is dat het leven en werken op de boerderij “vroeger anders was”.

Op het Boerendagterrein zijn  verder activiteiten van uiteenlopende aard te zien, te ervaren en mee te beleven. Zo is er een voorbrengwedstrijd van kalfjes door kinderen, georganiseerd door de fokkerij stichting West-Brabant. Er zijn shows, vee- en ponykeuringen.  Een grootse braderie aangevuld met grote boeken- en rommelmarkt,  omzoomt het terrein en aansluitend zijn er exposities van hobbyisten en enkele ambachtslieden.  Tussendoor kunt u genieten van straattheater, line-dance, en muziek op enkele gezellige terrasjes.

In het Boerendagmuseum “de Karkooi” is een permanente expositie van oude karren en wagens, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen uit grootmoederstijd.  Zeer de moeite waard  is een nagebouwde  oude boerenkeuken, de vitrinewand met ruim 40 miniaturen: op schaal nagemaakte karren en wagens, en de laatste nieuwe aanwinsten: Boerderijen op schaal nagemaakt.

Uitgebreidere programma’s, tijden en achtergrondinformatie is te vinden op www.boerendagrijsbergen.nl

Bekijk ook

Lodewijkstichting schenkt Beleef TV aan Het Anbarg

Interactieve digitale spellen, spreekwoorden, muziek en foto’s die het verleden doen herleven; slecht een greep …

Bij het gebruik van deze website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken. Meer info

Op de website van LocalFM worden cookies gebruikt, om u de beste surf ervaringen te bieden. Wij meten onze statistieken onder andere door middel van Google Analytics. Als u doorgaat met het gebruiken van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Vragen? Neem dan contact op met webmaster@localfm.nl

Sluiten