Ether: 105.7 FM / Kabel: 92.9 FMNu op LocalFM:
Home » Nieuws » 7-8/10 West-Brabantse Modelspoordagen in de KSE

7-8/10 West-Brabantse Modelspoordagen in de KSE

Op 7 en 8 oktober organiseren West-Brabantse modelspoorverenigingen weer de West-Brabantse Modelspoordagen. Het publiek kan dan kennismaken met een aantal mooie modelspoorbanen.

Baroniespoor uit Etten-Leur presenteert de bijna 17 meter lange bergbaan. Daarop legt ook een tandradbaan zijn weg naar een hooggelegen bergdorp af. Halverwege stopt die bij het station van een heuse kabelbaan, waarmee de toeristen de hoog boven het dorp uittorenende top van de berg kunnen bereiken. Maar er rijden op deze baan ook heuse TGV’s rond. Het is heel spannend om te zien hoe treinen in tunnels verdwijnen, want voor bezoekers is het moeilijk in te schatten waar ze dan weer tevoorschijn komen. Ook voor de leden van Baroniespoor is dat soms moeilijk, omdat de hele baan door de computer wordt aangestuurd. Die computer bepaalt zelf de treinroutes en varieert daarin. Daardoor blijft het een boeiend en afwisselend schouwspel. Ook is er een bergbaan te zien met heel kleine treintjes in schaal 1 op 220.

De modelspoorvereniging PostB uit Roosendaal is present met een grote werkplaats uit het begin van de vorige eeuw. Daarin worden locomotieven helemaal opgeknapt om daarna hun diensten weer te hervatten. Een draaischijf zorgt ervoor dat zo’n dertig stoomlocomotieven hun stalling in de imposante loods kunnen bereiken.

Railkontakt uit Zevenbergen komt met een prachtige replica van de suikerfabriek uit die plaats. Veel aandacht is daarbij besteed aan de bedrijvigheid daaromheen. Zo zijn er kranen in de weer om de schepen te lossen. Boeren voeren bieten aan met paard en wagen en natuurlijk rijden ook de treinen af en aan en legt af en toe een boot aan de aanlegsteiger aan.

Modelspoorvereniging De Rangeerder uit Dongen presenteert een grote baan met veel bedrijvigheid en oog voor details. Voor de eerste keer presenteert ook de pas opgerichte modelspoorclub uit Bergen op Zoom zich. Zij bouwen momenteel een natuurgetrouwe replica van het Bergse station en omgeving. Een deel daarvan wordt gepresenteerd.

Gerard van Gerwen is aanwezig met geheel zelf gebouwde locomotieven en draaischijf in een nostalgisch decor.

Ook modelspoorbanen waar de kinderen zelf de treinen mogen besturen of hun rangeerdiploma kunnen behalen staan opgesteld.

Ook een treinendokter heeft tijdens deze dagen spreekuur. Dus als je nog een slecht of niet meer werkende trein in de kast hebt staan, neem hem gerust mee. Vaak kan de treinendokter die weer aan de praat krijgen. En meestal tegen zeer geringe materiaalkosten.

De modelspoorhobby gaat met zijn tijd mee want ook daar hebben zaken als Computerbesturing, Raspberry en Arduino hun intrede gedaan. Tijdens de beursdagen zijn daar demo’s en voorbeelden van te zien en kunt u daarover vragen stellen.

Dit alles gaat plaatsvinden in de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) aan de Stijn Streuvelslaan 42 in Etten-Leur. Beide dagen is de expositie te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Om de kosten te dekken wordt aan volwassenen een entreeprijs van slechts 2 euro gevraagd. Kinderen tot 12 jaar mogen (onder begeleiding) gratis binnen.

Bekijk ook

Lodewijkstichting schenkt Beleef TV aan Het Anbarg

Interactieve digitale spellen, spreekwoorden, muziek en foto’s die het verleden doen herleven; slecht een greep …

Bij het gebruik van deze website, gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken. Meer info

Op de website van LocalFM worden cookies gebruikt, om u de beste surf ervaringen te bieden. Wij meten onze statistieken onder andere door middel van Google Analytics. Als u doorgaat met het gebruiken van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Vragen? Neem dan contact op met webmaster@localfm.nl

Sluiten