Ether: 105.7 FM / Kabel: 92.9 FMNu op LocalFM:
Home » Local FM » Geschiedenis

Geschiedenis

Rond de wisseling van het millennium liepen in Etten-Leur twee mensen elkaar tegen het lijf. Beiden hadden hetzelfde idee: in Etten-Leur weer een lokale omroep in het leven roepen met een 24 uurs programmering.  Jos Leijs uit Etten-Leur en Arjan Bogers uit Breda. Ze kenden elkaar, beiden hadden een verleden bij Radio Europa in Etten-Leur, maar verlieten de zender ruim voordat zij in 1998 failliet ging. Jos Leijs was dj, heeft daarna als vrijwilliger voor de stadsomroep in Rotterdam en voor de stadsomroep in Breda gewerkt. Bogers nam destijds de evenementenkant op zich. De lokale zender moest het beeld en geluid van Etten-Leur worden, maar zich wel onderscheiden van andere lokale zenders.

jos leijs-arjan bogers stichters local fm

Binnen korte tijd werd er een denktank en een eerste bestuur voor de nieuwe omroep samengesteld om de plannen verder uit te werken en in juiste banen te leiden. In eerste instantie werd nog gedacht aan een “Full Media station” hetgeen inhield dat de lokale omroep, naast 24 uur radio-uitzendingen, zich ook zou gaan bezighouden met een kabelkrant, televisie-uitzendingen en het nieuwe medium internet.

Na verloop van tijd en vele vergaderingen en overleg met derden verder begon zich het gezicht van de nieuwe zender af te tekenen. In verband met de te hoge kosten werd besloten voorlopig alleen te starten met radio-uitzendingen. De format van de uitzendingen werd opgezet. Er kwamen een programmaraad, vrijwilligers, technici en presentatoren voor de live-uitzendingen. Een studioruimte werd gevonden in de Nobelaer en de eerste zendmast werd geplaatst op de inmiddels gesloopte Beatrixflat. Begin 2003 verklaarde de commissie Algemene Zaken van de gemeente Etten-Leur zich unaniem akkoord met het collegevoorstel Local FM een jaarlijkse subsidie te verstrekken. Door dit besluit konden de plannen definitief worden uitgevoerd.

Doordat de bestelde, gloednieuwe, zendapparatuur nogal op zich liet wachten moest de geplande startdatum een tweetal keren worden uitgesteld maar medio 2003 kon worden gestart met de proefuitzendingen die niet alleen via ether te horen waren maar ook via de audiostream op het internet.

Op maandag 15 september 2003 gaf Burgemeester Hans van Agt tenslotte het officiële startsein en was LocalFM na een periode van proefuitzendingen 24 uur per dag “echt” in de lucht en te beluisteren op de etherfrequentie 105.7 FM. Een maand na de eerste uitzending werd ook de kabelfrequentie 92.9 FM toegewezen en konden alle op het Casema-kabelnet (tegenwoordig Ziggo) aangesloten Etten-Leurenaren Local FM ontvangen.